| Sponzori
foruma |
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
powertech Off roader

|
Postano: pon sij 23, 2006 21:33 Naslov: 2006 Jeep Wrangler (56k friendly) |
|
|
Meni se samo vanjština donekle sviđa. Unutrašnjost je katastrofa.. YJ je i dalje, mislim, zadnji pravi wrangler..
Ne mogu vjerovati za power windows i plastiku gdje god pogledaš, ovo je katastrofa. A vanjština je na tragu Hummera.. OK. Donekle, kažem..
Ne mogu vjerovati da će LWB verzija imati 4 vrata!!!
 _________________ ▀ ▀ ..you can follow me..
..but it´s gonna hurt |
|
| [Vrh] |
|
 |
EXTRM GP Off roader
Pridružen/a: 03. 01. 2006. Postovi: 27 Lokacija: Canada/Hrvatska
|
Postano: čet sij 26, 2006 06:16 Naslov: |
|
|
U pravu si ima dosta plastike i previsse za moj ukus medjutim ssto je najvazznije joss uvijek ima pune diferencijale i mozze se dobiti sa ssperama,veoma dobrim reduktorom, a suspenzija je obnovljena za bolju artikulaciju.Suvissna plastika cce otpasti i tako i tako u prvom susretu sa drvetom ili kamenom.Ja sam ga vidio uzzivo izgleda priliccno fino sa malo duzzim osovinskim rastojanjem. _________________ Just because you drive a J e e p doesnt mean I like YA !!!!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
jeep forever
|
Postano: čet sij 26, 2006 18:05 Naslov: |
|
|
Novi Wrangler je zakon, a i stari TJ-evi su bili, pogotovo to šta kaže EXTRM da imaju pune diferencjale ( htio je vjerovatno reći - solid axel - krutu osovinu ). Ima još jedna super stvar sa wranglerima, za samo 250,00E po axli doplate dobijete DANA44 mostove. E tu je sad problem. Kad neki šminker ili mamica kupi novog wranglera kaže: as ti gospe, a ča će mi to! i tako nitko u doplati ne uplati te divne mostove, pa kad vozilo zađe u godine i mi mangupi odlučimo kupit polovnog wranglera TJ-a, najčešće ga dobijemo sa klima uređajem, 10box CD-om, brdo kroma i kića a nijedna blokada nit traga od DANA44 axle
Za te elemente u nadogradnji nam iz novčanika tada ipadne po 2000,00E po mostu.  |
|
| [Vrh] |
|
 |
EXTRM GP Off roader
|
Postano: pet sij 27, 2006 02:18 Naslov: |
|
|
JF hvala ti puno na pojassnjavanju kada dodje do struccnih termina moj hrvatski nije bass 100 %.Potpuno si u pravu kad kazzess da ssminkeri kupuju Wranglere bez ikakvog pojma ssto to super vozilo je u stanju uraditi .Veccina ih kupuju Rubicone samo zato ssto im se svidjaju felge i ssto imaju malo vecce gume sa MTR profilom.2006 Jeep Rubicon ovdje se mozze dobiti za oko $ 30 000 sa porezom dok polovan se mozze nacci izmedju 20 - 25 000 i vjeruj mi 80 % jeep ova ovdje nije nikad vidjela off road. 1 EUR = 1.4 CAD . _________________ Just because you drive a J e e p doesnt mean I like YA !!!!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
powertech Off roader

|
Postano: pet sij 27, 2006 18:30 Naslov: |
|
|
Za te doplate na Tj sam čuo još dok sam kupovao YJ; općenito ne znam karakteristike osovina na YJ Dana 30 (prednja) i dana 35 (stražnja) - barem mislim da su one u pitanju, ne?
Sad znam da je bilo nekih nadogradnji na D44 (zar nije ona na CJ bila, čini mi se i na nekim (grand) cherokeejima?), ali ne znam terensku vrijednost njihovu; po čemu su toliko specifične i superiornije D30/D35? S tim da sam čuo da je i D30 bolja od D35 - u čemu je stvar? _________________ ▀ ▀ ..you can follow me..
..but it´s gonna hurt |
|
| [Vrh] |
|
 |
jeep forever
|
Postano: ned sij 29, 2006 20:39 Naslov: |
|
|
Evo da objasnimo malo razlike u Jeep-ovim mostovima.
Jeep-ovi već godinama koriste razlićite mostove ispred i iza tako da ih je teško raspoznavati i nabavljat komade za njih, međutim kad jednom dođeš u štos sve ide lakše. Ajdemo redom prvo o modelima:
Tip prednji most zadnji most
CJ DANA 30 STANDARD DANA 44 STD. 10BOLT COVER
AMC 20 12BOLT
XJ-YJ DANA 30 REVERS DANA 35 STD.
DANA 44 STD. IRREGULAR COVER
CHR. 8,25 ( SAMO NEKI XJ )
TJ DANA 30 SPECJAL DANA 35 STD.
DANA 44 IREG. COVER
ZJ&WJ DANA 30 SPECJAL DANA 35 STD.
DANA 44 STD. ( ALUM. )
CHR. 8,25
DANA 30 standard, shaft dia. 1,16", 27 spline
DANA 30 revers, isti kao standard ali radi se o najboljem mostu koji terenac može imat na prvom kraju, zašto? Radi revers rotation ringa. Morate znati da svaki most odstraga ima zube namještene da kad su pod opterečenjem love jedan u drugog i sistemom zabijanja jedan u drugog ( konusni i elipsasti ) zaprimaju čvrstoću te se pod opterečenjem ne razdvajaju te samim time ne opterečuju kučište ni ležajeve. Kad isti taj most stavite napred ( sistem japanaca ), morate mu okrenut rotaciju i samim time se zubi razdvajaju umjesto da stišću. Znaći, sad znate zašto zadnji most puca prilikom šlepanja nekog u rikvercu pod velikim opterečenjem, a isto to opterečenje ima prednji standard rotation most prilikom vožnje u napred. Druga prednost prednjeg reverse rotation mosta je u tome da je pinion užljebljen sa gornje strane mosta a ne sa donje kao kod standarda te samim time dobivate i veliki "Clearence" na mostu. Jedan prerađeni most poznat u USA Rock crawlingu kojeg ameri stavljaju odostraga je FORD 9" ( čvršći od dana44 a jednako lagan ), te ga specjalizirane firme stavljaju u reverse kombinaciji radi "clearence-a", ali taj most je dobar samo radi visine zadnjeg piniona, ali nema nikad čvrstoću jednog standard rotationa koristeći ga kao zadnji most. Još jedna prednost DANA 30 je mala težina te most izvrsno absorbira teren radi male neogibljene mase. Jedina njegova mana je čvrtstoća prilikom utrka tipa PRO RUNNER gdje ima mnoštvo skokova te taj most tu nema dovoljne poprečne čvrstoće. Ja taj most nisam htio mjenjati na mom Jeep-u baš radi svih tih karakterisktika koje odgovaraju našem tipu utrka a za njega ima pregršt aftermarket dijelova i blokada tako da možete od njega ućiniti čuda. Na mog sam ugradio pojačane krajnje ležajeve, Superior Chrom molidbene poluosovine i OX križeve širih dimenzija 5-760X, 30mm ( std. 5-260X, 27mm ). Trenutaćno u njemu imam samo Truetraca ( lim. slip ), ali na ljeto idu gume 37X13-16 bogger te radi utrka stavljam 100% OX Locker blokadu na sajlu. Vjerujem da će most izdržati jer mi je sadašnja konfiguracija skoro duplo jaća od DANA 44 std.
DANA 30 ZJ,TJ,WJ je isto standard rotation most, te samim time lošiji od revers rotationa, samo je razlika u poboljšanom nalježanju piniona naspram standardu.
DANA 30 mostovi se još dijele na razlićitost "Case"-eva (diferencjal) ovisno o omjeru zubiju na 3,54 i niže te 3,73 na više te nije moguće mijenjati prijenose između njih bez promjene Case-a.
DANA 35, shaft dia. 1,16" i 27 splin. Ima i prednji revers rotation ali samo kao IFS ogibljenje i to ne onog klasićnog koje vi poznajete već most podjeljen na 2 dijela koji se lomi na sredini ( koriste ga ford... ). Zaustavimo se na standard zadnjoj verziji. Dijeli se na C-clip i non C-clip verziji prihvata poluosovina. Most koji je veoma lagan, ali problematićan baš radi tih C-clipova ili ne. Ako ima C-clipove onda je ( možemo ga nazvati non floating ) i pukne li vam C-clip ili poluosovina ( sjetite se slovenca na IC-u ili Cherokee-a na bož. trophiu ) ispast će vam kotač i nemate šanse napraviti daljnjih 10metara. Ako je non C-clip (Jeep do 90 ) onda imate semi-floating axlu ( kao DANA 44 ) i prilikom preloma neće vam ispast osovina ali će udarati u cijev mosta te ste opet nepokretni jer ćete slomiti vanjski ležaj u slučaju da se puno vozite. Jedino pravo rješenje je ubaciti HUBS-e odostraga ( kao na prednjem kraju ) te ućiniti full floating axel. Prednosti ovog mosta su nadogradnja i mala težina, mane nemobilnost prilikom pucanja poluosovine.
Ovaj most se također dijeli po Case-vima na 3,31 i dole te 3,55 na gore.
DANA 44, shaft dia. 1,31", 30 splin. Vrhunski zadnji most, umjeren odnos težine naspram čvrstoće, brdo aftermarket dijelova. Semi floating tipa. Dade se pojačat jaće od DANA 60 standard. Ja ga koristim na mom Jeep-u i unutra imam Superior axels, Detroit Electrac ( lim. slip + 100% blokada na struje ) te sam ugradio diskove od Granda.
AMC 20, bježi kud te noge nose, most sastavljen od dvije poluosovine po strani koje su konusno nabijene jedna u drugu, također semi floating tipa. Problem tih poluosovina je to šta kad jednom skinete poluosovinu, u pravilu bi ih trebalo mijenjati jer se pojedu konusi prilikom otvaranja. Veoma kompliciran za popravak i bez strojarnice nema mijenjanja poluosovina a to znaći da ste na terenu mrtvi prilikom pucanja. Postoje ONE-PIECE AXEL KIT za taj most, tada to bude OK. Kućište je veoma izdržljivo ali imaju tendenciju zujanja prilikom promjene zubćanika. Mana: loše poluosovine i malo aftermarket dijelova. Prednost: Nema ( za mene ).
Još bi se štošta salo reći o Jeep mostovima ali žena zove na paštu sa škampima i bilo bi svetogrđe da se to ohladi a i konkurencija bi previše doznala a bez da plati. ( zen, boli glava od Jeep mostova, i mene je skoro 3 godine, sad je to mačji kašalj u usporedbi sa toyotom i nisanom )
JF. |
|
| [Vrh] |
|
 |
jeep forever
|
Postano: ned sij 29, 2006 22:04 Naslov: |
|
|
Zaboravio sam napisati još par podjela DANA44 axli. Postoji još i Dana 44 std. 19 splin koji je rijedak za naše pojmove, Dana 44 ZJ i WJ opet je nešto drugaćiji i ima aluminijsko kučište kao Corvette ( ali je Corvette IFS ), te sada zadnji model koji koristi Rubicon Jeep i opet je drugačiji. Svaki je po nečem različit i dijelovi grupa ( diferencjala ) nisu među zamjenivi te stoga srčano ne preporučam biserima kupnju istih preko E-baya jer ćete se lako nasanjkat. Osim tih ima i još par verzija reverse rotation, naime taj je most najrasprostranjeniji u USA, te je stoga vrlo cijenjen za prerade baš radi mnoštva aftermarket dijelova. Nema niti jedne ozbiljnije firme na svijetu koja proizvodi blokade diferencjala a da ne tretiraju DANA 44 mostove. Isto tako mnoštvo je proizvođača terenskih vozila koji koriste DANA 44 mostove ali ih nećete lako prepoznat jer često koriste "iregular cover".
I na kraju Chrysler 8,25 ili 8 1/4", zadnji most koji su često koristili vojni Cherokee-i te luksuzne pojačane verzije istih. Ima ih sa axel shaftom od
1,16" sa 27 splina i 1,21" sa 29 splina, ovisi o godištu mosta. Čvrstoće i težine je skoro kao DANA 44 a i izgledom je slićan. Mane: isto kao i dana 30 i dana 35 u standardnoj verziji Case-a ima tendenciju potrošnje pina usljed potrošnje satelita, ne zamjenite li na vrijeme pin, dobit ćete lufta i oštetit će vam se Case. Stime da ćete Case za danu 30 i 35 naći kod svakog frika za off-road dok za CHY 8,25 vam u HR ne preostaje nitko sem mene i dr. Jeep-a i to opet ide preko Italije. Mostove Chrysler 8,25 ima u bosni u izobilju jer je tamo bilo mnoštvo vojnih verzija cherokee-a ali vam ih ne preporučam jer su rijetke firme koje za njih rade blokade, tako limited slipove možete dobit samo od Auburn Gear a 100% skoro pa i nema.
Zajedničko svim dana mostovima je, kao šta sam već rekao, slap materjal u izradi satelita, pin-a i Case-a te toplo preporučam svim korisnicima da se stime ne opterečuju već kad za to dođe vrijeme kupe zamjenski Case tj. limited slip ili blokadu od firmi kao šta su Detroit locker koja je maltene neuništiva i mala blokada tipa DANA 30 može slobodno izdržati 44" gumu ( problem je opet čvrstoća poluosovine u takvim ekstremima ). Još jedna bolja blokada je OX locker koja je totalno ućinjena od bloka željeza te naknadno tokarena da dobije oblik. Ameri to zovu "Billet" ili tokarski obrađena kocka metala.
Nadam se da sam VAm uspio donekle približiti sve te ćudne znamenke i tipove. Nemojte misliti da je to komplicirano, tek kad krenete u prodaju dijelova za Nisane i Toyote ćete dobit glavobolju, zato i srdaćno njih prepuštam konkurenciji , bolje da njih boli glava od krivih dijelova nego mene.  |
|
| [Vrh] |
|
 |
EXTRM GP Off roader
|
Postano: pon sij 30, 2006 03:01 Naslov: |
|
|
Odliccno recceno JF
Takodje YJ vlasnici u zadnje vrijeme ubacuju FORD 8.8 iz FORD Explorera koja je priliccno jaka i dodje sa disc koccnicama i limited slipom.
Za Dana 44 sad ima priliccno dobar kit sa ARB lockerom i 35 spline poluosovinama od Superiora tako da imass jaccinu Dana 60 u Dana 44
JF ja bih ti preporuccio da se kaness OX lockera design i princip kako bi trebao raditi locker je u redu medjutim kada gledass ssto se dessava u stvarnosti je drugaccije. Sajlu morass stalno podessavati tako da locker visse ne radi nego ssto radi.Moj prijatelj je ubacio OX locker u Dana 30 kad su se pojavili na trzzisstu i poslije nekoliko mjeseci izbacio jer nikad nije radio sajla je uvijek zezala stvar. _________________ Just because you drive a J e e p doesnt mean I like YA !!!!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
jeep forever
|
Postano: pon sij 30, 2006 23:02 Naslov: |
|
|
A kompa, šta mi drugo preostaje za DANA 30, limited slip već imam, trebam 100% locker. ARB je još gori od OX-a, stalno nešto puca, ili crkne kompresor ili lajtung od zraka ili semerinzi... Neznam još nikog tko je napravio 3 extreme utrke u nizu sa ARB-om a da ih je završio sa cijelim lockerom bez da šraufa. Mi tu po domaći rečemo "shit", neznam kako vi to u USA rećete, vjerovatno sran.. ( sorry Schnee )
Detroita mislim da nema smisla ubacivati napred ili? šta ti sa više iskustva sa njima znadeš o Detroitu front. Jeep će mi od proljeća biti samo za utrke, no daily driven. Kompa, daj savjet. Možeš mi se raspitat dali je Auburn Gear Ected ili Eaton E-locker napravio locker za Dana 30.
Ipak mislim da Detroit Locker nije loša kombinacija, jeftina a veoma kvalitetna, provaj pitat kompiće šta misle o ugradnji istog napred.
I hvala ti puno na savjetima, kad se spustiš preko bare, bit će mi zadovoljstvo ugostit te par dana i provesti extreme po Istri.
JF. |
|
| [Vrh] |
|
 |
EXTRM GP Off roader
|
Postano: uto sij 31, 2006 03:24 Naslov: |
|
|
Nezanam ssto da ti kazzem Iz osobnog iskustva Ja imam kod sebe ARB evo vecc 7 godina.Nikad nisam imao ikakvih problema sa svojim lockerima joss uvijek imam originalne " O rings " unutra.Jedinu stvar koju sam uradio ja sam originalne air lines zamjenio sa stanliess steel lines sliccne onim kao ssto se koriste na prednjim koccnicama puno su jacce i napravio sam malo zasstite kao skid plate za ARB lines .Detroit Locker sam imao prije ARB i slomio sam ga u roku dva mjeseca takodje dosta mojih prijatelja je imalo probleme sa Detroitom poslije kratkog vremena ploccice unutra se smrskaju.Veccina mojih prijatelja ovdje ima zavarenu zadnju osovinu tzv Lincoln locker a naprijed ARB za laksse upravljanje.CCuo sam pricce da je novi Detroit Electric Locker u redu ali nisam imao priliku vidjeti uzzivo kako radi samo sam vidio cclanak u magazinu takodje mogu se raspitati da li imaju za dana 30 i koliko je .Raspitaccu se joss imali ssto novo za dana 30 na trzzisstu daj mi samo dan dva pa se ccujemo.Medjutim ako kontass stavljati '37 boggers na Jeep , mislim da bi trebao zamjeniti cijelu osovinu ubaciti dana 44 ili nessto jacce jer nevjerujem da cce dana 30 izdrzzat '37 bogger .Imao sam priliku vidjeti kako na dana 30 Superior i Warn poluosovine kako pucaju ko' ledenice sa '35 MTR gumama .Hvala ti puno na pozivu vidjeccemo se na ljeto ja se nadam.
Igor _________________ Just because you drive a J e e p doesnt mean I like YA !!!!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
© schnee-hr.net
|