Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker

Fantastičan odaziv off roadera!
19.02.2006.
Na sastanak predstavnika hrvatskih Off road klubova zakazanom za subotu - 18.02.2006. u 16,00 sati, pristigli su predstavnici off road klubova iz Vrbovca, Kneginca, Križevaca, Marije Bistrice, Subotice Podravske, Zeline, Istre - Kamo oko vidi, Kutine, Zrinšćine,dečki koji su se predstavili kao predstavnici Bregane te Zagreba. Nisu bili prisutni predstavnici klubova AK92, Barbana te No limitsa, a koji su svoj nedolazak opravdali te dali podršku pozitivnom razvoju situacije.
Na dnevnom redu su se našle 3 točke od kojih je prva bila utvrđivanje kalendara za ovu godinu, druga - Opći pravilnik, te treća - osnivanje Off road saveza.
Veći dio kalendara je uz neke izmjene utvrđen i možete ga proučiti pod linkom "kalendari", a drugu i treću točku smo zamijenili te se svi vrlo brzo složili da je zaista potrebno osnovati savez ili udruženje klubova. Ukoliko to "prođe", dobit ćemo Hrvatski Off Road Savez - ili HORS :-). Slijedom navedenog najveći dio vremena posvetili smo točki predviđenoj za usvajanje jedinstvenog Općeg pravilnika za sve klubove i za sva buduća natjecanja.
Obzirom da je pravila puno i obzirom da je nakon 5 sati sastančenja pomalo izmijenjen prvobitan stav oko utvrđivanja detalja s početka Pravilnika predloženog još 2003. godine, sastanak je prekinut radi sređivanja dojmova i razmatranja predloženog.

Neophodan je najmanje još jedan sastanak nakon kojeg ćemo vidjeti možemo li dalje ili ćemo staviti točku na kraj ovog poglavlja povijesti hrvatskog off roada.
Obzirom da će svi klubovi putem svojih predstavnika biti izviješteni na internim sastancima o tijeku rasprave, o prijedlozima i sl., ukratko ću pokušati prenijeti neke detalje sa sastanka.
Predstavnici klubova su se složili oko Otvorenog Kupa - da ga treba uvesti, da je potrebno bodovanje maksimalno 10 posada iz završnice svakog natjecanja, a svaki organizator će mjeriti vrijeme.
Bodovanje je po sistemu tablice koju ste nedavno mogli pogledati na ovim stranicama:
bodovi
20
15
12
10
8
6
4
3
2
1
poredak
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Prije nastavka, ubaciti ću da je jednoglasno donesena odluka da NEMA PODJELA PO KLASAMA, već će se off road dijeliti jednostavno na HARD i na SOFT. Dakle, u bodovanje za Kup će ulaziti road book (hard i soft), dok će brzinci biti ostavljeni za Poseban pravilnik organizatorima koji brzince i organiziraju.
Kako u dosadašnjem prijedlogu Pravilnika stoji da je svaki organizator dužan prirediti najmanje 4 (četiri) posebna ispita - iako još nije strogo definirano, raspravljalo se o 4 posebna ispita.
Na primjer, radite natjecanje u koje je uključen road book (hard i soft), extreme te brzinci.
U bodovanje za Kup ulazi road book - te ako organizator Posebnim pravilnikom propiše i extreme, ali kao jedan od posebnih ispita.
Ako imate road book takav da na njemu imate npr. 3 posebna ispita, u isti možete uvrstiti i extreme kao četvrti.
Da li će organizator extreme izdvojiti i dodatno ga nagraditi kao disciplinu samu za sebe - ostaje organizatoru na volju.
Vi možete odvoziti extreme bez road booka i konkurirati u toj disciplini za nagradu ako je tako odlučio organizator, no ne i za Kup. Ukoliko ste prijavili hard road book unutar kojeg je po odluci organizatora i extreme, onda vam on ulazi kao poseban ispit kojem se mjeri vrijeme koje se pribraja ostalim trima ispitima iz road booka - bodovanim za Kup. Ako organizator odluči podijeliti nagrade i za extreme kao posebnu disciplinu, u tom slučaju ulazite u konkurenciju kao da book niste ni vozili.
Od ostalih stvari idemo malo sa nabrajanjem.
Nositelj posade je VOZAČ - dakle, na primjeru to izgleda ovako: ako Jadranko Kovač iz ORK Križevci vozi, a suvozač mu je Slavek Povrlišek iz ORT Vrbovec, na natjecanju su prijavljeni kao posada ORK Križevci. Ukoliko je situacija obrnuta - vozi se za ORT Vrbovec. Vozač također mora imati vozačku dozvolu najmanje "B" kategorije (npr. ukoliko imate položen ispit samo za motocikle ili npr. tramvaj, ne možete upravljati vozilom), a suvozač mora biti punoljetan.
U sezoni bodovanja za Kup vozač može mijenjati vozilo i suvozača, no ne i usred samog natjecanja (trke).
Vozač ne može za vrijeme trajanja sezone mijenjati matični klub (voziti za neki drugi klub osim onog čiji je član).
Vozači i suvozači moraju biti članovi nekog kluba ukoliko se žele natjecati za Kup - izvan te konkurencije može se voziti bez prava na sudjelovanje u bodovanju i podjeli nagrada.
Malo nezgodno za neke vozače i suvozače obzirom da ne voze za oformljene klubove (npr. dečki sa Zrina, dečki iz "Sky klub Zagreb" ili recimo "nesvrstani" pojedinci koji će biti prisiljeni oformiti i registrirati klub ili se upisati u neki postojeći ili će se ta stavka morati mijenjati - barem u pogledu suvozača).
Treći član u vozilu znači isključenje iz utrke (osim u slučaju pružanja pomoći na trasi).
Kacige mogu biti isključivo automobilističke ili motorističke - nikako šljemovi, biciklističke i sl.
Zaštitne rukavice moraju biti zatvorenog tipa (npr. ne smiju biti npr. odrezane na mjestu vrhova prstiju) i sa unutrašnje strane (dlan) moraju biti kožne.
O korištenju lanaca odlučuje organizator Posebnim pravilnikom.
Vjetrobransko staklo mora biti atestirano - tj. ne smije biti od npr. plexiglasa ili drugih zamjenskih materijala.
Za sada još nije zabranjeno korištenje guma "V" profila (traktorske gume) - izbor guma je slobodan za ovu sezonu.
Sve u svemu, polako se definiraju stavke i nitko ne može očekivati neki veliki preokret preko noći.
I ovo je jedan veliki korak. Naći se i satima raspravljati o budućnosti našeg off roada bez ijednog incidenta ide na čast svim predstavnicima klubova.
Slijedeći sastanak će vjerojatno biti za 15-ak dana što daje dovoljno vremena da se o svemu još jednom razmisli.

Prisutni predstavnici klubova koje eventualno možete kontaktirati vezano uz odvijanje sastanka:
klub
prisutni predstavnici
ORT Vrbovec Slavek Povrlišek
4x4 Barban  nitko

AK 92 

nitko
ORK Sv.I.Zelina Dragan Perković, Stjepan Bičak
ORC Kneginec  Dražen Roginek, Dražen Kolarić
Zrin team Bojan Mamuzić, Zlatko Šurina
ORC Kutina  Zoran Lenart, Tomislav Gavran, Goran Cesarec
ORK Sub.Podravska  Damir Špernjak, Drago Jambrek
ORK Križevci  Jadranko Kovač, Željko Brlić
ORK Kamo oko vidi  William Ukušić, Gordan Krota, Senad Flego
ORC Marija Bistrica Bruno Milički
AK Bregana Josip Matijaščić, Mario Kordić
AK Zg off road Ivica Pavlaković (prisutan zadnjih cca pola sata)
ORC No Limits nitko
bez članstva u klubu:
Zenteren - off road center David Geras
www.schnee-hr.com Snježana Jurić
 
 

l

© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava
Osvježeno: 19.02.2006.